RSS

Carbonara ahogy én szeretem

Igaz, hogy ez nem egy Magyar étel, de úgy gondoltam, hogy elfér a blogomban. Ma ezt főztem ebédre.
Olvastam néhány blogot, receptoldalt erről az ételről... vannak, akik esküsznek rá, hogy az olasz szénégetők réges-régi étele, más források viszont a II. Világháború idejére teszik a megjelenését.
Az eredeti Olasz recept nem tartalmaz más, mint füstölt házi húsos szalonnát, tojás sárgáját, borsot, sajtot, tészta főzőlevet. Az eredeti recept spagetti tésztát ír... de én jobban szeretem ezt a mártást pennével.
Íme, az én felturbózott, az eredetinél tartalmasabb ízletesebb verzióm.

Hozzávalók:
10dkg Kolozsvári szalonna
10dkg füstölt tarja
10dkg sonka (gépsonka)
2 tubusos natúr krémsajt
1kis doboz főzőtejszín
1gerezd fokhagyma
2 tojás sárgája
bors, oregano, őrölt szerecsendió
20dkg reszelt sajt - lehet a fele füstölt sajt is.
1doboz Barilla penne tészta
1-2 paradicsom a tálaláshoz.

Felteszem a tészta főzővizét, dobok bele egy kevés sót, teszek bele pár csepp olíva olajat, lefedve felforralom,  és kifőzöm a tésztát.
Kevés olíva olajon megpirítom a vékonyan felcsíkozott szalonnát, rádobom a reszelt fokhagyma gerezdet, a csíkokra vágott füstölt tarját, megszórom oreganoval, borssal, kevés őrölt szerecsendióval, majd felengedem tejszínnel. Hozzáadom a krémsajtokat, majd felforralom az egészet. Sót nem szükséges használni, a szalonna, a tarja és a sonka is meglehetősen sós!
Nem kell sokáig főnie, néhány perc elég, hogy a fűszerek íze kioldódjon.
Közben a tojások sárgáját szétválasztom a fehérjétől, ebbe az ételbe  csak a sárgájukat használjuk.
A főzés végén beleteszem a szószba a felcsíkozott gépsonkát, majd elzárom a lángot az edény alatt.
Hagyom 1-2 percig hűlni a szószt, majd folyamatos kevergetés mellett lassan belecsorgatom a felvert tojás sárgákat.
Ilyenkor már nem szabad főzni az ételt, bőven elég az a hőmennyiség, ami megmaradt.
Ha a szószunk túl sűrű lenne, akkor kevés tésztafőző lével hígíthatunk rajta.
Tálalás előtt a leszűrt, de még forró tésztát összekeverem mártással. Tányérra szedem, meghintem reszelt sajttal, és felkockázott nyers paradicsom darabokkal.

Ugye, hogy jobban hangzik, mint az eredeti, de kicsit "lapos" recept?
Tudom, hogy sokan felháborodnak... ez nem carbonara! De mint tudjuk, a népek konyhái folyamatosan fejlődnek, az eljárások, alapanyagok változnak. Sok Magyar étellel is így van ez. Miért ne lehetne egy Olasz ételt is kicsit felturbózni ?

Jó étvágyat kívánok!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése