Paprikakrém, paprikalekvár, Piros Arany... Ki hogy szeretné nevezni.
Hozzávalók:
- 4 kg paprika
- 1 nagy paradicsom
- Őrölt paprika - elhagyható
- 4 dl étolaj
- só
Ma reggel a piacon gyönyörű paradicsompaprikákat láttam egy idős néninél, nem volt drága, és meg is sajnáltam a nénikét, ahogy néhány kiló paprikával ácsorgott az áruspultnál.
![]() |
Paradicsompaprika |
Vettem a nénitől 3 kg paradicsompaprikát , egy másik árusnál pedig néhány piros kaliforniai paprikát és 1 kg Kápia paprikát, vöröshagymát.
![]() |
Kápia paprika |
Itthon jól lemostam a zsákmányt. Kiszedtem a csumáját, eltávolítottam a magjait, feldaraboltam, majd húsdarálóval ledaráltam, apró lyukas tárcsát használtam hozzá.
Találtam még két szép paradicsomot a hűtőben, azokat is hozzádaráltam a paprika masszához, illetve három szép fej vöröshagymát konyhai aprítóval pépesre daráltam. Ez így belekerült a lekvárfőző lábasba, amibe előzőleg 3-4 dl étolajat öntöttem, az olajban elkevertem 4 teáskanál fűszerpaprikát, még tettem hozzá 4 evőkanál sót, és szép lassan bő egy órát rotyogott a tűzhelyen. Persze, időnként meg-meg kevergettem.
Ezután levettem a tűzről, hagytam hűlni egy kicsit, közben elmostam egy csomó befőttes üveget.
Majd turmixgépbe kanalaztam a krémet, és jó alaposan átturmixoltam.
Ezután újra visszatettem az egészet a lekvárfőző edénybe, és újra felforraltam.
Közben az üvegeket a sütőben felhevítettem, ez nem szükséges , de mivel nem használok tartósítószert, így nem árt, ha az üvegek bacimentesek.
A forró paprikamasszát az üvegekbe kanalaztam, rájuk csavartam a kupakot, majd néhány percre fejre állítottam a befőtteket. Ezzel az eljárással kiválóan lehet tömíteni az üvegeket.
Ezután vastag pokrócokba burkoltam az elkészült paprika lekvárokat, 48 óráig így maradnak, száraz-dunsztban majd mennek a spájzba a polcra. Összesen 9 üveg paprikakrémem lett, és egy fél üveg, ami ment a hűtőbe.
Télen jól fog jönni pörköltekbe, levesekbe, vagy szendvicsek díszítéseként.
A recept nem tartalmaz adalékanyagokat, térfogatnövelőt, tartósítószert. Az ára pedig magáért beszél szerintem.
![]() |
Házi "Piros Arany" - Paprika lekvár |
A piacon 1200 Ft-t fizettem a paprikákért...
A 240 grammos bolti Piros Arany ára 535 Ft azaz 2230Ft / kg.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése