RSS

Borsos tokány

Szintén egy olyan étel, amit sokféleképpen el lehet készíteni.
Nálunk ez, a régi menzák ízeit idéző változat jött be.

Hozzávalók:
Egy vastag szelet húsos, füstölt Kolozsvári szalonna. 
60dkg sertés lapocka
2 közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Körömnyi babérlevél,
Csapott teáskanál őrölt bors,
1paprika,
1/2 paradicsom
2dl tejföl
1-2 evőkanál liszt
Kevés étolaj
Ételízesítő (házilag készített)

Elkészítés:
A húst megmosom, letörölgetem, majd vékony szeletekre vágom, aztán a szeleteket kisujjnyi csíkokra szeletelem.
Megtisztítom és apróra vágom a vöröshagymát, a fokhagymát.
Gyufaszál vastagságúra szeletelem a füstölt szalonnát,majd kevés olajba téve sütni kezdem. Ha egy kis színt kapott, ráteszem a vöröshagymát, együtt sütöm addig, amíg a hagyma üvegesre párolódik.
Hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, egy kicsit átsütöm azzal is, de figyelni kell, mert a fokhagyma gyorsan megég, akkor pedig már nem jó az íze...
Hozzáadom a felcsíkozott húst, majd nagy lángon addig sütöm amíg a hús kifehéredik. 
Sózom, borsozom, beleteszem az ételízesítőt, egy kevés pirospaprikát - de csak egy minimálisat, nem pörköltet főzünk. Hozzáadom az apróra vágott zöldpaprikát, a babérlevél darabot, egy kevés vizet. És lefedve főzöm, időnként meg-meg kavargatva. Ha a vizet elfőné, pótolom. Úgy 20perc főzés után beleteszem a feldarabolt paradicsomot is.
Legalább kétszer zsírjára sütöm a ragut, majd újra adok hozzá egy kevés vizet.
Ha a hús már puha, kiveszem a babér darabot, teszek rá még egy kevés őrölt borsot, tejfölből, kis vízből, 1-2 kanál lisztből csomómentes habarást készítek. A húst lehúzva a tűzről, lassan, folyamatosan keverve, hozzáöntöm a tejfölös habarást.
Visszateszem a tűzre, de csak addig, amíg egyet forr az étel.
Tálalás előtt, lefedve pihentetem 5-10 percet.
Köretként kifőtt szarvacskatészta, esetleg párolt rizs illik hozzá.
Savanyúságnak ecetes almapaprika, vagy enyhén csípős csalamádé illik hozzá.

Tipp:
Babérlevél helyett, ízesíthetjük egy kevés őrölt majoránnával is. 

Jó étvágyat kívánok!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése