Krumplis prósza, szinte minden tájegységen másként készítik. Mégis mindenkinek az az igazi, ahogy gyermekkorában megismerte. Én évekig kerestem ennek a zalai aludttejes prószának a receptjét.
Nagymamám és a Déd mamám, már rég meghaltak, ők sütötték ezt az egyszerű ételt, a receptjét magukkal vitték.
Átböngésztem jó néhány fórumot, receptgyűjteményt, kísérleteztem, próbáltam megtalálni azt az ízt, ami emlékeimben élt. Íme a recept!
Hozzávalók:
Fél liter aludttej - vagy nagydoboz kefir. (Aludttejjel az igazi!)
8-10 nagyobb burgonya
1-2 csapott teáskanál só
20-30 dkg liszt (pontos mérték nincs, a tésztán látszik, hogy milyen az állaga)
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük kis-lyukú reszelőn - vagy én ledarálom elektromos húsdarálón, a legkisebb tárcsával. A reszeléket kicsit kinyomkodjuk, bele keverjük az aludttejbe, folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet és a sót. A palacsintatésztánál sűrűbb elegyet kell kapnunk. Kizsírozzuk a gáztűzhely lapos, nagy tepsijét. - Itt használhatunk étolajat is, de régen csak zsírt használtak, szerintem, az íze zsírral lesz tökéletes.
Előmelegített, közép meleg sütőbe toljuk, és 40-50perc alatt megsütjük. Nem baj, ha a szélei egy kis színt kapnak! Az enyhén pörzsös íz az igazi!
A tálalás:
Sütés után pihentessük egy kis ideig a prószát, ha kicsit lehűl, könnyebben szeletelhető.
Ha emlékeim nem csalnak… gyerekként, kristálycukorral megszórva tömtük magunkba a tenyérnyi szeleteket. Később a cukor elmaradt, tejföllel locsolva, vagy a sütés vége előtt zsírban fonnyasztott hagymával megszórva, meglocsolva ettük.
Remélem te is kedvet kaptál ehhez az egyszerű, vidéki ételhez. Bízom benne, hogy az ízében sem fogsz csalódni! Jó étvágyat kívánok!
Krumplis prósza, ahogy a nagymamám készítette
4:54 |
Címkék:
aludtejes prósza,
burgonya,
krumpli,
krumplis prósza,
liszt,
sütés,
zalai krumplis prósza
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése