RSS

Krumplis prósza, ahogy a nagymamám készítette

Krumplis prósza, szinte minden tájegységen másként készítik. Mégis mindenkinek az az igazi, ahogy gyermekkorában megismerte. Én évekig kerestem ennek a zalai aludttejes prószának a receptjét.
Nagymamám és a Déd mamám, már rég meghaltak, ők sütötték ezt az egyszerű ételt, a receptjét magukkal vitték.
Átböngésztem jó néhány fórumot, receptgyűjteményt, kísérleteztem, próbáltam megtalálni azt az ízt, ami emlékeimben élt. Íme a recept!

Hozzávalók:
Fél liter aludttej - vagy nagydoboz kefir. (Aludttejjel az igazi!)
8-10 nagyobb burgonya
1-2 csapott teáskanál só
20-30 dkg liszt (pontos mérték nincs, a tésztán látszik, hogy milyen az állaga)

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük kis-lyukú reszelőn - vagy én ledarálom elektromos húsdarálón, a legkisebb tárcsával.  A reszeléket kicsit kinyomkodjuk, bele keverjük az aludttejbe, folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet és a sót. A palacsintatésztánál sűrűbb elegyet kell kapnunk. Kizsírozzuk a gáztűzhely lapos, nagy tepsijét. - Itt használhatunk étolajat is, de régen csak zsírt használtak, szerintem, az íze zsírral lesz tökéletes.
Előmelegített, közép meleg sütőbe toljuk, és 40-50perc alatt megsütjük. Nem baj, ha a szélei egy kis színt kapnak! Az enyhén pörzsös íz az igazi!
A tálalás:
Sütés után pihentessük egy kis ideig a prószát, ha kicsit lehűl, könnyebben szeletelhető.
Ha emlékeim nem csalnak… gyerekként, kristálycukorral megszórva tömtük magunkba a tenyérnyi szeleteket. Később a cukor elmaradt, tejföllel locsolva, vagy a sütés vége előtt zsírban fonnyasztott hagymával megszórva, meglocsolva ettük.
Remélem te is kedvet kaptál ehhez az egyszerű, vidéki ételhez. Bízom benne, hogy az ízében sem fogsz csalódni! Jó étvágyat kívánok!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése